See retsept on minu jaoks erilise, võiks isegi öelda et ka natukene nostalgilise tähendusega. Nimelt oli see esimene “päris” toit, mida ma oma iseseisva elu jooksul katsetasin. Tõe huvides peab ütlema, et lihapallid pärinesid Lääne- Virumaa pealinnast ja sellistest asjadest nagu seedermänni seemned ei olnud ma elus kuulnud. Kulinaarne katsetus sai aga õnnetu lõpu, kui mu vanaema leidis, et ” need makaronid on liiga kuivad” ja vea parandamiseks sinna muna peale lõi. Ega tema selles süüdi polnud, et see muna mädamunaks osutus..

Meie blogi jaoks on täna ka pisikene pidupäev- see postitus kannab numbrit 200! Täname kõiki, kes meie katsetustest lugeda on viitsinud!!

 

 

 

 

Vaja läheb:

Lihapallide jaoks:

4 viilu eilset saia

150 ml piima

1 sibul

3 küüslauguküünt

2 supilusikat peenekshakitud lehtpeterselli

500 grammi loomahakkliha (või vasika oma)

250 grammi seahakkliha

70 grammi seedermänni seemneid

1 muna

3/4 teelusikat soola

musta pipart

veidikene jahu

sortsuke oliivõli

Kastme jaoks:

3 küüslauguküünt

pool tshillipipart

1 paprika

800 grammi purustatud tomateid

1/2 teelusikat soola

1 supilusikas mett

1 teelusikas kuivatatud basiilikut

pool teelusikat kuivatatud oreganot

sortsuke oliivõli

Talita nii:

Eemalda saial koorik ja  murenda sisu kaussi. Kalla üle piimaga ja lase sellel 15 minutit seista.

Prae kuival pannil seedermänni seemneid umbes viis minutit. Sega tihti, kuna need kipuvad kergesti kõrbema minema.

Eemalda seemned pannilt, kuumuta sellel õli ja prae hakitud sibulat ja küüslauku umbes viis minutit. Lase jahtuda.

Pane suurde kaussi sibul, küüslauk, hakkliha, seedermänni seemned, muna ja petersell. Lisa sool ja pipar ning sega kätega korralikult läbi taignaks. Vormi taignast umbes lihapallid – umbes lauatennise palli suurused.

Kalla veidi jahu praetaldrikule ja veereta selles lihapalle.

Eelkuumuta ahi 200 kraadile ja küpseta lihapalle umbes 25 minutit.

Samal ajal valmista kaste. Haki küüslauk peeneks, tshillipipar õhukesteks viiludeks ja paprika väikesteks kuubikuteks.

Kuumuta potis veidi oliivõli ja prae küüslauku, tshillipipart ja paprikat umbes kolm minutit.

Kalla peale purustatud tomatid, lisa basiilik, oregano ning mesi. Maitsesta soola ja pipraga.

Lase kastmel 20 minutit madalal kuumusel podiseda.

Võta lihapallid ahjust ja lisa need kastmesse. Keeda madalal kuumusel veel 20 minutit.

Serveeri spagettide või muu lemmikpastaga.