Ilmselt on see üks tuntumaid prantsuse köögi retsepte. Originaalis kasutatakse selles tervet tükeldatud kana, mina kasutasin kaheksat kintsu, sest see on minu lemmikliha. Valmistamiseks tuleks kasutada hea kvaliteediga punast kuiva veini.

Vaja läheb:

8 kondiga, ilma nahata kanakintsu

100 grammi peekonit või pancettat, kuubikuteks lõigatuna

12 shallottsibulat, kui need on väga suured, siis poolitatuna

3 küüslauguküünt, peenekshakituna

3 supilusikat konjakit või brändit

600 milliliitrit punast kuiva veini

150 milliliitrit kanapuljongit

2 supilusikat tomatipastat

3 tüümianioksa, 2 rosmariinioksa, 2 loorberilehte marlisse seotuna (boquet garni), värskete ürtide puudumisel saab asendada kuivatatutega (teelusikas tüümianit, pool teelusikat rosmariini)

hakitud peterselli garneerimisieks

Seente jaoks:

poolteist supilusikat võid

200 grammi viilutatud shampinjone

Paksendamiseks:

3 supilusikat jahu

1 supilusikas toasooja võid

1 supilusikas oliivõli

Talita nii:

  1. Kuumuta paksupõhjalises potis veidi õli, lisa peekonikuubikud ja prae need krõbedaks. Eemalda potist ja pane paberkäterätikule.
  2. Lisa potti shalottsibulad ja prae neid 5 – 8 minutit, kuni need on pruunistunud. Eemalda potist ja pane need peekoni juurde ootama.
  3. Pruunista samas potis kana (5-8 minutit), eemalda potist.
  4. Lisa pottiküüslauk ja prae umbes minut, kalla peale konjak, kraabi potipõhja pannilabidaga ja keeda, kuni enamus konjakist on aurustunud.
  5. Lisa kana uuesti potti, kalla peale sortsuke veinist ja sega korralikult.
  6. Lisa ülejäänud vein, puljong, tomatipasta ja ürdid. Maitsesta kastet soola ja pipraga.
  7. Lisa potti peekon ja shalottsibulad, sega korralikult.
  8. Lase toidul keskmisel kuumusel umbes tund aega haududa.
  9. Vahetult enne kastme valmimist sulata pannil veidi võid ja prae selles shampinjonid. Maitsesta kergelt soolaga.
  10. Eemalda kanatükid, peekon, sibulad ja ürdid potist.
  11. Paksendajaks sega kokku või, oliivõli ja jahu ning lisa see väikeste tükkidena kastmesse. Keeda madalal kuumusel kuni kaste on saavutanud soovitud konsistentsi. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral ka vähese suhkruga.
  12. Lisa kana, peekon, sibulad ja seened potti, sega ja hauta madalal kuumusel veel viis minutit.
  13. Serveeri kartulipudruga, raputa peale peterselli.