Arvestades minu taimetoitluskuud olin väga rõõmus nähes paari nädala eest saadet Heimari Kokaklubi, mille peategelane Heimar Kuuskler väga vinget baklazhaanirooga valmistas. Minu toit tuli mõningate marginaalsete mugandustega  – näiteks asendasin  pekaanipähklid kreeka omadega – aga maitses küll hästi!

Vaja läheb:

üks keskmisest suurem baklazhaan

2 küüslauguküünt, peeneks hakituna

10 päikesekuivatatud tomatit, peeneteks ribadeks lõigatud

75 gr kreeka pähkleid, suuremateks tüllideks hakituna

140 grammine camembert või muu valgehallitusjuust

Katme jaoks

keskmine kurk, jämedalt riivituna

340 gr tops kreeka jogurtit

1 küüslauguküüs, peeneks hakituna

sorts sidrunimahla või veidi peenelt riivitud koort

natukene hakitud münti

soola ja pipart

Talita nii:

Lõika baklazhaanist pikkupidi umbes sentimeetripaksused viilud. Raputa neile mõlemile poole veidi soola ja jäta need 20 minutiks seisma. Kuivata paberkäterätikuga viiludele tekkinud vedelik.

Astea viilud ahjuplaadile, raputa peale küüslauku, kreeka pähkleid ja päiksekuivatatud tomateid. Kata kahe viilu juustuga.

Küpseta 200 kraadini kuumutatud ahjus umbes 15 minutit.

Samal ajal valmista kaste. Aseta riivitud kurk paberkäterätikule ja pigista eemaldamaks üleliigne vedelik (see oli Heimarilt väga hea soovitus), nii jääb kaste paksem. Sega juurde ülejäänud kastekomponendid ja maitsesta kaste soolaga. Lase veidi viis minutit külmkapis maitsestuda.

Serveeri ahjusoojad baklazhaanid kattes need kastmega. Heimar lisas veel rukolalehti ja granaatõunaseemneid, aga neid mul kodus polnud.