Lasanje hoiab meie blogis vaatatavuse poolest igati auväärset teist kohta. Siin on veel üks variant sellest suurepärasest vormiroast – seekord ilma lihata.  Kellel võimalik võiks selle toidu tegemisel kasutada värsket pastat. Kellel aga mitte – või kes on liiga laisk nagu mina – saab edukalt hakkama ka kuivatatud pastaga. Muide, kuna ma ise olen viimasel ajal palju pastadega tegelenud julgen lasanjelehtedeks soovitada Delverde pastat, mida leidsin Maksimarketist.  Kuivatatud lehtede kasutamisel on oluline vaadata, et neede kenasti kastmega kaetud saaks – muidu ei küpse need läbi.

 

Vaja läheb:

Tomatikastme jaoks

1 suurem sibul

4 küüslauguküünt

800 grammi purustatud tomateid

1 teelusikas kuivatatud oreganot

1 teelusikas kuivatatud basiilikut

1 supilusikas suhkrut

soola ja pipart

veidi õli

Lasanje jaoks

kolme kihi jagu pastaplaate

400 grammi mozzarellat

kaks keskmise suurusega baklazhaani

punt värsket basiilikut

100 grammi riivitud parmesani

200 ml piima

soola ja pipart

Talita nii:

1. Alusta kastme keetmisest. Selleks haki sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta potis sortsuke õli ning prae sibulat ja küüslauku madalal kuumusel umbes 5 minutit.

2. Lisa purustatud tomatid, basiilik ja oregano ning aja kaste keema. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lase kastmel umbes 10 minutit podiseda.

3. Lõika baklazhaanid umbes sentimeetripaksusteks viiludeks, pane viilud sõelale ja raputa peale soola. Lase viiludel umbes veerand tundi seista ja kuivata need köögipaberiga.

4. Lao baklazhaanid ahjuplaadile ja küpseta neid 200 kraadi juures umbes 20 minutit.

5. Võta lasanjevorm ja määri selle põhjale õhukene kiht tomatikastet. Kata kaste lasanjeplaatidega ja määri ka plaadid pealtpoolt tomatikastmega. Järgmiseks lao vormi kiht baklazhaane.  Lao baklazhaanidele  kiht viilutatud mozzarellat ja raputa sinna peale näpuotsaga soola. Raputa  mozzarellale hakitud basiilik.

6. Moodusta veel üks analoogne kiht ja kata see viimaste pastalehtedega.

7. Määri peale tomatikaste ja raputa üle riivitud parmesaniga.

8. Kalla piim ettevaatlikult vormi – tee seda vormi äärtest, s.t. ära kalla seda tomatikastmele ja parmesanile.

9. Küpseta 200 kraadi juures 35 minutit.