Selle pastakastme näol on tegemist toiduga, mida ma olen viimase 15 aasta jooksul päris tihti valmistanud.  Selle toidu valmistamine ei võta pea mingit aega ja ei nõua ka suuri oskusi. Olen seda kastet pakkunud ka lisandina – näiteks kana juurde.  Serveerimiseks sobib pea iga pasta, ehkki soovitaksin pennet!

Vaja läheb:

1 supilusikas oliivõli

1 supilusikas võid

1 suurem sibul peenekshakituna

2 küüslauguküünt peenekshakituna või purustatuna

1 400 grammine purk ploomtomateid omas mahlas

250 milliliitrit passatat (või siis tomatimahla)

pool peotäit peenekshaktitud basiilikut

pool teelusikat kuivatatud oreganot

125 grammi ricottat

125 milliliitrit kohvi- või vahukoort

soola, pipart ja suhkrut maitsestamiseks

värskelt riivitud parmesani pealeraputamiseks

200 grammi (enne keetmist)  pastat serveerimiseks

Talita nii:

1. Kuumuta pakuspõhjalises potis oliivõli ja või. Lisa sibul ja küüslauk ja prae keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. On oluline jälgida, et sibul ja küüslauk ei pruunistuks.

2. Kalla potti tomatid ja haki need puust pannilabidaga väiksemateks tükkideks.

3. Lisa potti passata (või tomatimahl), basiilik ja oregano. Maitsesta soola ja pipraga. Aja kaste keema ja lase sellel paarkümmend minutit keskmisel kuumusel podiseda.

4.  Lisa potti koor ja umbes teelusika jagu suhkrut. Sega korralikult ja aja kaste uuesti keema. Maitsesta lõplikult soola, pipra ja suhkruga.

5. Serveeri vabalt valitud pastaga raputades peale parmesanilaaste.