Selle maitsva toidu tegemine eeldab, et

  1. valmistaja armastab väga mereande
  2. valmistaja on vähekene vihane oma rahakoti peale
  3. valmistaja armastab väga pärast söögitegemist mustasid nõusid pesta

Vaja läheb:

Vormi jaoks:

700 grammi tursafileed (see on umbes kaks fileed)Kammkarpidega kalavorm

1.5 detsiliitrit piima

300 grammi kammkarpe (või sama kogus värskeid kooritud krevette)

1 kilo kartuleid

25 grammi võid

2 peeneks hakitud sibulat

hakitud maitserohelist (peterselli ja estragoni)

200 grammi riivjuustu

soola ja pipart

Kastme jaoks:

200 milliliitrit piima

2 loorberilehte

1 neljaks lõigatud sibul

1 teelusikas musta terapipart

50 grammi võid

50 grammi jahu

300 milliliitrit kohvikoort

näputosatäis muskaatpähklit

1 teelusikas suhkrut

soola ja pipart

Talita nii:

Alustada tuleks kastme valmistamisest. Selleks tuleks kastrulisse panna piim ja koor, lisada sellele loorberilehed, pipar ja sibul ning kuumutada peaaegu keemiseni. Eemalda pott tulelt ja lasta piimal/koorel umbes 15 minutit tõmmata. Järgmisena tuleks piim kurnata. Nüüd sulatada kastrulis või, lisada sellele jahu ja kuumutada segu kiirelt segades umbes minuti. Nüüd eemaldada pott tulelt ja lisada pidevalt segades jahule kurnatud piim. Asetada kastrul uuesti tulele ja keeta madalal kuumusel pidevalt segades kuni kaste pakseneb. Viimaks maitsestada kaste suhkru, soola ja pipraga.

Kui kaste on valmis saab asuda vormi enda juurde. Aseta pannile tursk, kalla peale piim, lisa soola ja pipart ning kata pann kaanega. Küpseta kaanega kaetuna madalal kuumusel umbes 5 minutit. Nüüd lisada kammkarbid või krevetid. Kes otsustab minna kammkarpide teed peaks arvestama suht kopsaka  väljaminekuga kahjuks… Värske kammkarbi kilo jaoks ühest ”jakobsonist” päris ei piisa.. Kammkarpe saab asendada krevettidega või siis ka üldse ära jätta ja piirduda vormis ainult tursaga. Igal juhul, kui mereannid on lisatud tuleks segu veel paar minutit madalal kuumusel küpsetada. Kui see on tehtud tuleks kala ja mereannid pannilt eemaldada hoides alles küpsetamisevedeliku. Nüüd tuleks karulid koorida, viilutada ja keeta soolaga maitsestatud vees kümmekond minutit. Samal ajal tuleks peenestada sibul ning praadida seda madalal kuumusel võis umbes viis minutit. Lisada sibulale ürdid. Nüüd tagasi kala juurde. Kalal tuleks eemaldada nahk ning teha see kahvliga suupärasteks tükkideks. Asetada kala ja mereannid suurde ahjuvormi ning katta need praetud sibula ja ürtidega. 2/3 riivjuustust ning kalakeetmisvedelik tuleks nüüd segada kastmesse. Pool kastmest valada kalale ja järgmise kihina asetada vormi kartulid. Kallata kartulid üle teise poole kastmega, raputada üle 1/3 riivjuustuga ja küpsetada 200 kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni vorm on pealt kuldkollane.

Tuleb arvestada, et sarnaselt selle retsepti kirjutamisele võtab selle roa tegemine (ja järgnev köögi kraamimine) üüratu aja, kuid tulemus on vaeva väärt!