Me oleme Taaviga viimasel ajal väga laisad blogijad onlnud, ainsaks väikeseks vabanduseks vast see, et käisime vahepeal oma kulinaarseid oskusi täiendamas – Taavi Tais ja mina Marokos. Alljärgnev ongi toit Maroko köögist ehk siis taginede hulgast, millest oleme siin blogis ka varem kirjutanud. Ja arvestades,et ma järjekordse poti koju tarisin siis kirjutame veelgi! Lisan kohe ette, et selles retseptis on kasutatud klassikalist Maroko maitseainesegu nimega ras – el  – hanout, mida Eestis mina suutnud leida ei ole. Tegemist on neljakümne ühest erinevast maitseainest kokkusegatud kombinatsiooniga, mida marokolased ise kohalikuks garam masalaks nimetavad. Ehkki seda jah tõesti kohapeal saada ei ole soovitan seda retsepti siiski proovida, kuna ka ilma selleta tuleb maitsebukett vägagi rikkalik! Nagu tagine puhul ikka saab seda valmistade nii spetsiaalses taginepotis, aga selle puudumisel ajab ka kaanega ahjuvorm asja kenasti ära..

Vaja läheb:

umbes 600 grammi loomaliha

sorts oliivõli

1 peenekshakitud sibul

kimp värsket koriandrit

400 grammi kikerherneid

400 grammi purustatud tomateid

umbes 800 milliliitrit köögiviljapuljongit

1 väiksem suvikõrvits, lõigatud suupärasteks tükkideks

100 grammi kuivatatud ploome

paar supilusikatäit pannil röstitud mandlilaaste

Maitseainesegu jaoks:

soola ja pipart

1 teelusikas ras el hanout

1 triiki teelusikas jahvatatud vürtsköömneid (cumin)

1 triiki teelusikas kaneeli

1 triiki teelusikas jahvatatud ingverit

1 triiki teelusikas paprikat

Talita nii:

1. Sega kõik maitseainesegu komponendid kausis segamini. Lisa sinna suupärasteks tükkideks lõigatud liha ja mudi maitseained korralikult liha sisse.  Kata kauss toidukilega ja hoia seda paar tundi külmkapis.

2. Kuumuta oliivõli taginepotis või lihtsalt paksupõhjalises potis,  kalla sinna lihatükid ja prae aeg-ajalt segades umbes viis minutit.

3. Nüüd lisa potti  sibul ja hakitud koriandrivarred. Sega ja prae veel paar minutit.

4. Järgmiseks lisa nõrutatud kikerherned, purustatud tomatid ja 400 milliliitrit puljongit.  Sega korralikult ja keeda hautist madalal kuumusel kaane all umbes poolteist tundi.  Kontrolli hautist aeg – ajalt, vajaduse korral lisa veel puljongit.

5. Lisa potti suvikõrvits, kuivatatud ploomid ja ülejäänud puljong.

6. Aja hautis uuesti keema ja keeda seda kaane all veel poolteist tundi. Kontrolli aeg – ajalt ja lisa vajadusel veidi vett.

7.  Kui hautis tundub liiga vedel keeda seda veel ilma kaaneta veerand tundi.

8. Serveerimisel raputa peale mandlilaaste ja koriandrilehti