Nimi on keeruline ja võõrapärane, tegelikkuses on tegemist vürtsika lambalihakarriga. Kuna rogan josh on maailmas laialt levinud leidub ka selle erinevaid retsepte väga laias valikus. Ja tegelikult ei pea selle valmistamise juures isegi lammast kasutama… pea iga liha sobib.  Isegi taimetoitlaste jaoks on rogan joshi retsepte olemas, mille koostises kõikvõimalikke erinevaid juurikaid on. Minu retsept pärineb – üllatus-üllatus – Jamie Oliverilt.

Kuna rogan joshi pastat siin kusagilt ei leidnud tegin ka selle ise. Ilmselt sobiks kasutada ka lihtsat punast karripastat, mis igas suuremas poes saada on.

Vaja läheb:

Karripasta jaoks

2 küüslauguküünt

pöidlasuurune jupp värsket ingeverit

100 grammi röstitud konservpaprikat

1 supilusikas jahvatatud paprikat

1 teelusikas pimenti e. suitsumaitselist paprikapulbrit

2 teelusikat garam masalat (seda saab Piprapoest)

1 teelusikas kurkumit

1/2 teelusikat meresoola

2 supilusikat pähkliõli

2 supilusikat tomatikastet

1 värske punanse tshilli, seemened eemaldatud

korralik punt värsket koriandrit

2 teelusikat köömneid

2 teelusikat koriandriseemneid

1 teelusikas musta terapipart

——————————————–

Karri jaoks

800 grammi lambaliha

2 sibulat

1 punane tshillipipar

pöidlasuurune jupp ingverit

kimp värsket koriandrit

pähkliõli

veidi võid

4 loorberilehte

soola ja pipart

2 supilusikat palsamiäädikat

400 grammi purustatud tomateid

800 milliliitrit kanapuljongit

kaks peotäit punaseid läätsi

serveerimiseks maitsestamata jogurtit

Talita nii:

Karripasta jaoks rösti köömneid, terapipart ja koriandriseemneid kuumal õlita pannil umbes minut. Sega pidevalt, et vältida põhjakõrbemist.  Aseta kõik karripastaks mõeldud ained köögikombaini või purusta saumikseriga, kuni saad ühtlase pasta.

Karri jaoks lõika liha umbes 2,5 sentimeetristeks kuubikuteks. Haki sibulad hästi peeneks. Puhasta tshilli seemnetest ja haki ka see väga peeneks. Riivi ingver jämeda riiviga. Haki koriander koos vartega.

Aja pliidil kastrulis kuumaks õli ja tükike võid ning lisa sinna sibul, tshilli, ingver, koriander ja loorber. Prae keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Lisa lambaliha, sega korralikult ning tõsta veidi kuumust. Prae paar minutit, kuni lambaliha on pruunistunud.  Nüüd lisa palsamiäädikas ja prae veel paar minutit. Lisa tomatid, puljong , karripasta ja läätsed. Sega korralikult ja aja karri keema. Maitsesta soola ja pipraga, soovi korral ka suhkruga. Nüüd peaks karrit umbes 1,5 tundi hautama – ehk siis hetkeni, kuni liha on pehme. Seda saab teha pliidil, mina aga läksin kergema vastupanu teed ja kallasin karri haudenõusse ja hautasin tega ahjus 170 kraadi juures poolteist tundi.

Serveerida võiks basmati riisiga ja kindlasti maitsestamata jogurtiga, sest roog on keskmisest jupijagu vürtsikam…