Eelmisel aastal (2010) kasutasime abikaasaga võimalust osta Aerosvit Airlines’lt üliodavad piletid Taisse. Selle raames sai külastatud Tai köögi kokanduskursust.

Puhkusereisi üheks eesmärgiks oli võtta paar kokanduskursust. Hea soovituse sain Siim Telleri blogist, kus ta andis lühikirjelduse Thai Farm Cooking School‘i kohta, mis asub Chiang Mais. Kuigi Chiang Mais on väga palju võimalusi kursuste jaoks, siis otsustasime tänu Siimule ja teistele soovitajatele ikkagi Farm Cooking Schooli kasuks. Proovin sellest koolitusest koos piltide ja tekstiga väikese ülevaate anda.

Koolituskeskus asub linnast eemal ning nagu kooli nimigi ütleb, siis ei ole tegu lihtsalt kokanduskursuste korraldajaga, vaid ka orgaanilise farmi moodi kohaga. Enne koolituse broneerimist lugesin, et päris mitmed kursuste pakkujad korraldavad oma koolitusi otse oma koduses köögis ning seetõttu on need ka vastava ruumiga piiratud. Thai Farm Cooking Schoolis olid eraldi suured klassid, kuhu mahtus ehk 10 inimest eraldi laudade taha ära. Kõigil olid oma gaasipliidid koos ülejäänud vajamineva tehnikaga. Selliseid klasse oli kokku vist 3 tükki.

Nagu ma korraldaja kodulehelt lugesin, siis hetkel pakutaks ainult 1-päevasid kursuseid, mille jooksul saab valmistada kuni 5 rooga. Kursus maksab 900 bahti (umbes 22-23 eurot). Päevane kursus koosneb mitmest osast, mis saab alguse sellega, et sind korjatakse hotellist auto peale ja sõidutatakse kohalikule turule. Sõiduajal peab paberil ära märkima 5 erinevat toitu, mille valmistamisest sa huvitatud oled. Laiemalt jagunevad need järgmistesse gruppidesse – karrid, supid, stir-fry, magustoidud ning nuudliroog või kevadrullid. Turul teeb õpetaja väikse ülevaate turult ostetavatest toiduainetest ning laseb seejärel osalejatel 10 minutit ringi käia kuni korraldajad ise kursuse jaoks toiduained kokku ostavad.

Peale turukülastust sõidetakse kursuse toimumiskohta, mis asub umbes 20 minuti sõidu kaugusel. Kohale jõudes, tehakse kohe jalutuskäik farmi aias ning tutvustatakse kohalikke vürtse, ürte, puu- ja aedvilju. Mitmed neist on sellised, mida on raske Eestist (võibolla ka Euroopast) saada.

Kui aias on ringkäik tehtud, siis alustatakse kohe toidu valmistamisega. Ülejäänud päev jagunebki toitude valmistamise ja nende söömise vahel. Päevane programm on üles ehitatud nii, et lisaks huvitavatele toitude valmistamisele saab rahulikult süüa ja lõõgastuda. Minu jaoks oli see parim kombinatsioon puhkusest ja hobiga tegelemisest.

Hetkel lisan kokanduskursusest pildid postituse allolevasse galeriisse ning kui kunagi peaksin leidma üles ka need retseptid, mida kursusel kasutamsime, siis lisan need eraldi postitusena üles.