Taratur

Taratur

Enne, kui keegi süüdistab mind bulgaaria rahvusroa taratori nime väänamises lugege järgmist selgitust. Taraturi sain esimest korda maitsta Makedoonia pealinnas Skopjes, kus seda tutvustati, kui ühte nende rahvusköögi unikaalset osa. Jah, hiljem sain teada, et bulgaarlastel on suht sarnane asi olemas taratori nime all.. Samuti ei tunnistata Makedoonias bulgaaria jogurtit ega kreeka salatit. On aga täeisti saadaval makedoonia jogurt ja makedoonia salat! Taraturil ja taratoril siiski väike vahe on. Kui tarator on jogurti baasil tehtud supp, siis taratur on rohkem salati moodi. Igal juhul on ta maitsev ja värskendav!

Vaja läheb:

500 grammi maitsestamata jogurtit

2 väiksemat kurki

100 grammi kreeka pähkleid

peotäis tilli

2 küüslauguküünt

sorts oliivõli

soola maitse järgi

Talita nii:

 

Jogurtiga on asjad sedaviisi,et balkanimaade jogurt on meie omast vähe erinev. Selle rasvasisaldus on suurem ja konsistentsilt on jogurt kreemjam. Lugesin soovitust meie jogurtit pool tunnikest kohvifiltris nõrutada, et see paksem oleks, aga mina seda ei teinud. Tagantjärgi peab ikka tõdema, et paksema jogurtiga oleks parem olnud..  Kui kurkidel on paksem koor soovitaks neid koorida. Kurgid lõikata 3 sentimeetri pikkusteks peeneteks pulgakesteks (julienne). Kes seda ei viitsi võib muidugi südamerahus lõigata kurgid kuubikuteks või lausa jämeda riiviga riivida. Küüslaugu puhul soovitaks aga kasutada küüslaugupressi. Kuna küüslauku ei küpsetata võib tükeldatud küüslauk suhu sattudes muu maiteselamuse täielikult tappa..  Kreeka pähklid tuleks noaga vähe väiksemaks hakkida. Nüüd segada jogurt, kurk, küüslauk ja kreeka pähklid. Lisada hakitud till ja väike törts oliivõli. Maitsestada soolaga.  Kaus taraturiga asetada külmkappi ja lasta maitsestuda. Serveerimisel võib taraturile veel veidi oliivõli peale nõristada. Sobib serveerida nii iseseisva eelroana, kui lisandina põhiroa juurde.