Selle postituse alguseks üks pisikene õpetlik lugu sellest, kuidas tuleb poes tähelepanelikult hindasid jälgida. Tulin eelmisel nädalal tagasi Albaaniast ja pidin kodusõidu keskel veetma öö Roomas. Nagu mul ikka kombeks on läksin kohalikku supermarketisse, kus sattusin tõelisse vaimustusse kalaleti ees. Ehkki pood ise oli väike oli selle leti valik meeletu! Eriti panid heldima hinnad – enamus asju olid kõik euro tuuri.. Väga isuäratavad tundusid värsked kalmaarid! Ehkki nende transportimine oli suht ebamugav ja oht, et nad pahaks lähevad päris suur otsustasin siiski 6 tükki ära osta, hind 1.39 tundus liiga hea, et sellist võimalust maha magada. Eriti heldisin, kui nägin kuidas müüja kümme minutit mu kalmaare pesi, puhastas ja pakkis.. Mõtlesin veel, et kuidas see pood sellise tehingu pealt üldse saab kasumit teenida! Hiljem kassatshekki vaadates avastasin, et hind siiski mitte kilo vaid saja grammi kohta ei olnud. Hingan kergendusega, et ei andnud alla kiusatusele ka suuremat sorti kaheksajalg osta!

Kokkuvõtteks sain oma kalmaarid siiski õnnelikult kodumaale transportida ja neist ka väga maitsva roa valmis vaaritada. Õieti isegi kaks, sest kuuest kalmaarist neli valmistasin täidetult, kaks aga lõikasin viiludeks ja friteerisin.

Vaja läheb:

4 kalmaari, kas värsket või külmutatut (viimased muidugi enne sulatada)

250 grammi ricottat

1 muna

100 grammi riivitud parmesani

1 supilusikas peenekshakitud peterselli

soola ja pipart maitsestamiseks

õli praadimiseks

2 purustatud küüslauguküünt

pool klaasi kuiva valget veini

2 400 grammist purki purustatud tomateid

näpuotsaga kuivatatud oreganot

 Talita nii:

1. Puhasta kalmaarid eemaldades neilt pea ja kombitsad, samuti seljal asuv luu

2. Keeda kombitsaid umbes viisteist minutit, kurna ja lase neil jahtuda. Seejärel haki need peeneks.

3. Sega kausis peenekshakitud kombitsad, ricotta, parmesan, muna ja petersell. Maitsesta segu soola ja pipraga.

4. Täida kalmaaritorud saadud seguga ja sulge otsad hambatikkudega.

5. Kuumuta pannil õli ja pruunista selles kalmaaritorud.

6. Kalla pannilt liigne õli ja lisa sinna purustatud küüslauk ja vein. Keeda seni, kuni veini kogus on poole võrra vähenenud.

7. Kalla pannile purustatud tomatid ja keeda kastet umbes kümme minutit. Maitsesta soola, pipra ja oreganoga (soovi korral ka vähese suhkruga).

8. Aseta kalmaarid ahjuvormi, kalla üle tomatikastmega ja kata vorm fooliumiga. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit.