Minu katsetused maailma parimate ahjukartulite leidmiseks hakkasid pihta juba aastat 8 tagasi. Oli aeg, kus minu kulinaarsed oskused Ahjukartulidalles täiesti lapsekingades olid. Ühel päeval pidi mulle külla tulema minu isa. Otsustasin teda üllatada lambaprae ja ahjukartulitega. Mõeldud – tehtud! Ostsin turult käntsaka lambaliha, hõõrusin selle kokku soola ja pipraga, asetasin ahjuplaadile jaladusin liha ümber ilusas poolkaares kartulid. Muidugi ei olnud mul aimugi, kui kaua või millisel temperatuuril seda praadi peaks küpsetama, aga paar tundi tundus selline optimaalne aeg. Mäletan siiamaani, kuidas me isaga kartulite seest pehmemat sisu üritasime välja õngitseda, kuna väljast oli kartul nii kõva, et noaga seda lõigata ei õmmestunud.

Eelmisel nädalal olin Ungaris ja toidupoes jalutades leidsin karbikese pardirasva. Kusagilt meenus, et pardirasv pidi olema parim vahend ahjukartulite küpsetamiseks ja nii ma selle koju vedasingi.. Ma ei ole kindel, kas Eestis pardirasva müüakse, aga hanerasva olen ma poes igal juhul näinud.

Julgen väita, et alloleva retsepti tulemuseks on maailma parimad ahjukartulid!

Vaja läheb:

umbes kilo jagu kartuleid

soovi korral paar porgandit

3 supilusikat pardirasva, hanerasva või oliivõli

soola, pipart, maitserohelist

Talita nii:

Lõika kartulid suuremateks tükkideks, suurema kartuli puhul lõika see kaheksaks, väiksema puhul kuueks. Muidugi võib need ka üldse terveks jätta või lihtsalt pooleks lõigata, väiksemate tükkide puhul on rohkem krõbedat pinda, mis minu meelest ahjukartuli maitsvaim osa on. Porgandid poolita. Keeda kartuleid ja porgandeid umbes viis minutit. Kurna ja aseta potile kaas. Nüüd raputa poti jõuliselt umbes 5 korda. Sellega muutub kartulite välimine kiht muredamaks, mis on eelduseks krõbedate ahjukartulite saamisel. Kartulite keetmise ajal kuumuta ahi 220 kraadini. Aseta ahjupannile rasv või õli ja kuumuta seda ahjus, kuni rasv on sulanud. Kalla kartulid ja porgandid potist pannile ja sega korralikult läbi – jälgi, et kartulid oleks rasvaga kaetud. Raputa peale soola ja pipart ja küpseta umbes 50 minutit. Tulemuseks on kartulid, mis on väljast mõnusalt krõbedad ja seest pehmed. Soovi korral raputa peale maitserohelist.