Meie blogis on valitsenud pikka aega vaikus.. Eile tegin ma aga midagi sellist, mida tahaks teiega jagada ja ühtlasi ka oma digitaalsesse retseptiraamatusse salvestada. See toit on pärit Yotam Ottolenghi raamatust nimega Jerusalem. Tema retsepti ma vähe mugandasin, aga tulemus oli hea. Originaalretseptis oli kasutatud veise osso buccot ehk siis reieliha lõikusid – mina tegin seda põrda omast. Muide, Tallinnas on avatud uus hulgiladu nimega Promo Cash and Carry – seal pakutakse suurepärast valikut mets- ja koduloomade lihast.

Vaja läheb:

umbes ühe kilo jagu osso bucco lõike (autor julgustab, et ka muu liha on ok)IMG_5085

2 sibulat, peenekshakituna

3 küüslauguküünt, purustatuna

100 ml kuiva valget veini

250 ml loomalihapuljongit

400 gr purustatud tomateid

teelusikas tüümianilehti

2 loorberilehte

poolelt apelsinilt riivitud koor

1 kaneelikoor

1/2 teelusikat tshillipulbrit

2 tähtaniisi

2 porrulauku, ainult valge osa, viilutatuna (originaalis oli 6, asendasin porgandiga)

200 gr kuivatatud ploome

3 porgandit, viilutatuna

2 teelusikat suhkrut

soola, pipart

õli ja võid praadimiseks

maitsestamata jogurtit, peterselli, riisi serveerimiseks

Talita nii:

1. Kuumuta ahi 160 kraadini.

2. Kuumuta pliidil paksupõhjalises potis veidi õli ja prae selles lihalõike mõlemalt poolt umbes 3 minutit kuni nad on pruunistunud. Eemalda lihalõigud potist ja alanda kuumus keskmisele.

3. Lisa potti sibul ja küüslauk ja prae umbes 10 minutit.

4. Kalla potti vein ja aja segu keema. Keeda umbes viis minutit.

5. Lisa potti pool puljongist, tomatid, tüümian. loorber, apelsinikoor, kaneelikoor, tshilli, aniis ja suhkur. Maitsesta poole teelusika soola ja musta pipraga.

6. Sega korralikult ja lase kastmel keema tõusta. Keeda 5 minutit.

7. Tõsta lihaviilud ahjuvormi ja kalla kaste neile peale. Kata ahjuvorm kaanega või fooliumiga.

8. Küpseta ahjus 3.5 tundi (loomaliha puhul peaks 2.5 tundi olema piisav)

9. Võta vorm ahjust ja eemalda liha kastmest. Kasutades kahvlit eemalda liha kondilt ja lõika see suupärasteks tükkideks.

10. Väikese noa abil eemalda luuüdi kontidest ja lisa see kastmesse.

11. Kuumuta potis natuke õli ja võid, lisa porru ja progand ja prae madalal kuumusel umbes 5 minutit.

12. Kalla peale ülejäänud puljong ja lisa ploomid.

13. Lase segul keema tõusta.

14. Lisa hakitud liha ja porru-ploomi-porgandisegu tomatikastmesse.

15. Pane vorm tagasi ahju ja küpseta veel 1 – 1.5 tundi.

16. Serveeri kreeka jogurti ja riisiga, raputa peale peterselli.