Nii, kes meie blogi sildipilve vaatab leiab muuhulgas suhteliselt tagasihoidliku suurusega esindatuna ka sildi taimetoit. Usun, et järgmise kuu jooksul võib see silt oluliselt suureneda (juhul, kui tädipoeg Taavi oma kulinaaresest koomast välja ei tule), kuna otsustasin  oktoobrikuu jooksul proovida taimetoitlase elu. Otsest põhjust nagu ei olegi – vast see, et näha, kuidas selline muutus mõjub ühele parimates aastates, parajalt paksule (ja väga ilusale) mehele, kes on väikeste eranditega  harjunud igaastase 3 x 365 lihadieediga. Samuti – olgem ausad – taimetoit võib olla ka ülimalt maitsev! Võib – olla on selles sammus isegi mingil määral patukahetsust – omal ajal Serbias lõunat süües peitsin oma taimetoitlasest kolleegi salatilehtede vahele viilukese sinki ja vaatasin siis rahulolevalt, kuidas teine heas usus seda hävitas. Pean veel ka lisama, et päris veganini ma seda eksperimenti siiski ei vii – ehk siis võivad need toidud muna ja piimatooteid.

Esimese toiduna proovisin Good Food’i ajakirjast leitud baklazhaani – kikerherne karrit, mille retsepti ka allpool jagan.

VAJA LÄHEB:

4 supilusikat päevalilleõli praadimiseks

umbes 800 grammi jagu baklazhaane

1 teelusikas sinepiseemneid

2 sibulat, peenekshakituna

1 punane tshillipipar, peenekshakituna, seemned eemaldatud

1 kuhjaga supilusikas garam masala’t või ras el hanou’t või miks nende puudumisel Meira india maitseainesegu

1 teelusikas jahvatatud koriandrit

1 teelusikas jahvatatud vürtsköömneid

600 gr (ploom)tomateid, suuremateks tükkideks lõigatud

400 ml kookospiima

400 gr konserveeritud kikerherneid, loputatud

peotäis hakitud koriandrit ja basmati riisi serveerimiseks

TALITA NII:

1. Lõika baklazhaanid pikkupidi pooleks ja viiluta need omakorda sentimeetripaksusteks viiludeks. Raputa baklazhaanidele soola ja lase neil 20 minutit seista. Kuivata paberkäterätikuga baklazhaanidele tekkinud niiskus.

2. Kuumuta pannil pool õlikogusest ja prae selles baklazhaaniviile mõlemilt poolt kuni need on kenasti pruunid. Maitsesta neid kergelt soolaga.

3. Kuumuta potis ülejäänud õli. Lisa potti sinepiseemned ja prae neid keskmisel kuumusel pidevalt segades 30 sekundit. Lisa sibulad, sega ja prae, kuni sibul hakkab veidi pruunistuma.  Lisa potti tshillipipar ja maitseined, kalla peale paari supilusika jagu kookuspiima ning sega korralikult . Lisa ülejäänud kookospiim, 200 ml vett ja tomatid ning aja kaste keema.

4. Keeda kastet madalal kuumusel umbes 25 minutit. Lisa tomatid ja kikerherned ning keeda veel 5 minutit. Maitsesta soola, pipra ja soovi korral ka vähese suhkruga.

5. Sega kastmesse hakitud koriander ning serveeri basmati riisiga.