Veel üks katsetus juustukookide alal. Seekord kasutasin tavalise küpsisepõhja asemel taignapõhja. Järgmisel korral kasutaksin topeltkorda täidist, selliste koguste juures jääb toorjuustukiht minu meelest natuke liiga õhukene. Ja kes ei viitsi taignaga jännata võib kasutada küpsisepõhja, mida ma oma eelmiste juustukookide  juures kirjeldanud olen. Muidu tip – top!Sidrunimaitseline juustukook mascarponevahuga

 

Vaja läheb:

Tainas:

250 grammi jahu

näpuotsatäis soola

125 grammi külma võid, tükkideks hakituna

2 munakollast

4 supilusikat külma vett

 

Täidis:

1 suurem sidrun

100 grammi suhkrut

400 grammi täisrasvast toorjuustu

1 muna

3 munakollast

2 teelusikat vanilliessentsi

 

Kreemi jaoks:

500 grammi mascarponet või vahukoort

3 teelusikat tuhksuhkrut

100 grammi marsalat või muud dessetveini

 Talita nii:

Esiteks valmista tainas. Selleks näpi või, jahu ja sool purutaoliseks massiks. Sega hulka munakollased ja vesi ja sõtku hoolikalt taignaks. Moodusta taignapall, mähi see toidukilesse ja pane veerand tunniks külmkappi.

Seejärel rulli tainas õhukseks ja kata sellega võitatud 23 sentimeetrise koogivormi (mina kasutasin keraamilist pirukavormi) põhi ja ääred. Torka kahvliga taignasse augud ja toesta vormi servad fooliumiga. Aseta vorm 180 kraadisesse ahju ja küpseta viis minutit. Seejärel eemalda foolium ja küpseta veel 10 minutit.

 Nüüd valmista täidis. Selleks riivi sidrunilt koor (ainult kollane osa, valge on viha), sega see suhkruga ja töötle saumikseriga või köögikombainis kuni moodustub ühtlane kollane mass.  Pigista hulka sidrunimahl. Töötle massi  veel saumikseriga või köögikombainis. Nüüd lisa toatemperatuuril toorjuust, muna, munakollased ja vanilliessents ja vahusta korralikult. Kalla täidis põhjale ja küpseta umbes 25 minutit. NB! Kook ei tohiks pealt pruunistuda, ta on valmis, kui pealispinnale tekivad esimesed pruunid laigud. Pildil olev kook on umbes 10 minutit üle küpsenud, kuna ma unustasin ennast telekast Simpsone vaatama.

 Kreemi jaoks vahusta mascarpone (või vahukoor) tuhksuhkru ja marsalaga, kuni moodustub ühtlane kreem. Hoia kreemi serveerimiseni külmkapis.