Bolognese kaste on ilmselt üks tuntumaid pastakasteid maailmas. Ehkki sellest retseptist on ilmselt loodud sadu mutatsioone on allpooltoodud retsept väga ligilähedane sellele, mis aastal 1982 ametliku kaubamärgina Itaalias registreeriti.  On huvitav täheldada, et itaaliapäraselt süüakse seda kastet tagliatelledega ja mitte spagettidega nagu seda mujal maailmas reeglina süüakse. Selle retsepti toon ette väikese kordamisena, kuna väikeste mugandustega on see üks kastmetest, mida kasutasin meie blogi siiani populaarsuselt teise toidu –  lasanje – juures.

 

 

 Vaja läheb:

1 sibul, peenekshakituna

2 purustatud küüslauguküünt

100 grammi peekonit, kamar eemaldatud ja peenekshaktiud

1 porgand, kuubikutena

1 tükeldatud sellerivars

500 grammi veisehakkliha

150 milliliitrit kuiva punast veini

150 milliliitrit piima

näpuotsaga jahvatatud muskaatpähklit

400 grammine purk purustatud tomateid

supilusikas suhkrut

pool supilusikat kuivatatud oreganot

soolt ja pipart maitse järgi

Talita nii:

1. Kuumuta paksupõhjalises potis veidi oliivõli ja lisa sinna sibul, küüslauk, seller, peekon ja porgand. Prae madalal kuumusel umbes 5 minutit.

2. Nüüd lisa potti hakkliha ja pruunista see.

3. Lisa punane vein ja aja kaste keema. Keeda seni, kuni enamus veinist on ära aurustunud.

4. Maitsesta kaste soola ja pipraga.

5. Lisa potti piim ja muskaatpähkel, aja kaste keema. Keeda seni, kuni enamus piimast on ära aurustunud.

6. Nüüd lisa potti tomatid, suhkur ja oregano. Keeda katmata potis väga madalal kuumusel umbes kaks tundi.