Kuna akna taga paistev ilm kõike muud kui jõulutunde peale toob otsustasin valmistada indiapärase lõunasöögi. Seda retsepti soovitaksin inimestele, kes mõõdukalt tulist toitu hindavad. Retseptis toodud koguseid kasutades on tulemus suhtliselt mahe, kookose ja lamba maitse on hästi tuntavad. Muidugi võib rohkem tshillit lisades ka asja kuumemaks muuta.

Minu jaoks oli selle söögi juures kõige suuremaks katsumuseks naan.. Naan, armas naan, Indias oskab seda vist ka iga laps küpsetada. Minul oli aga okas hinges paari aasta tagusest kogemusest, kui me Taaviga analoogset menüüd valmistada proovisime. Lõbus oli, väga lõbus isegi. Aga kui me varajastel hommikutundidel oma töö vilju proovisime pidime tõdema, et see on küll väga hea sai, aga mitte naan! Seekordse naani retsepti sain Toidutarest.. Aga tuleb vist tõdeda, et pagarit minust ei saa.. Küpsetasin valmis küll väga hea lapiksaia, aga naan see ikkagi ei olnud. Nii et naan 2 – mina 0! Mu poeg samas lisas, et paremat saia ei ole ta kunagi saanud!

 

Alustasin karrist.

Vaja läheb:

umbes 800 grammi lambaliha

2 sibulat

3 küüslauguküünt

1 suurem roheline tshillipipar

pöidlapikkune tükk ingverit

1 supilusikas jahvatatud tshillipulbrit

1 supilusikas kurkumit

1 supilusikas purustatud vürtsköömneid

1,5 supilusikat garam masalat

1 supilusikas jahu

veidi õli

400 grammine purk tomateid omas mahlas

400 grammine purk kookospiima

2 detsiliitrit maitsestamata jogurtit

200 grammi spinatit

Talita nii:

1. Aja paksupõhjalises potis supilusikas õli kuumaks ja pruunista selles lambalihakuubikud. Maitsesta vähese soolaga. Tõsta liha potist välja.

2. Kuumuta potis veel veidi õli ja hauta selles keskmisel kuumusel peenekshakitud sibulat, purustatud küüslauku, riivitud ingverit ja peenekshakitud tshillipipart umbes viis minutit.

3. Lisa potti kurkum, vürtsköömned, tshillipulber ja garam masala. Sega korralikult ja hauta paar minutit.

4. Lisa potti jahu, sega korralikult ja kuumuta umbes minut.

5. Kalla potti kookospiim ja tomatid, sega ning aja kaste keema.

6. Lisa lambaliha ja keeda kastet tasasel tulel umbes poolteist tundi kuni liha on pehme.

7. Lisa potti spinat ja keeda veel paar minutit.

8. Sega kastmesse jogurt ja maitsesta soola ning soovi korral vähese suhkruga.

Raijta jaoks:

Vaja läheb:

keskmine kurk

2 detsiliitrit maitsestamata jogurtit

1 purustatud küüslauguküün

näpuotsatäis kurkumit ja paprikat

1 teelusikas soola

1 supilusikas suhkrut

musta pipart

peotäis hakitud koriandrit

Talita nii:

1. Riivi kurk jämeda riiviga

2. Sega kurk kõigi ülejäänud koostisainetega

3. Pane külmkappi maitsestuma.

Naan

Vaja läheb:

2 detsiliitrit käesooja vett

25 grammi pärmi

1 teelusikas soola

1 supilusikas suhkrut

1/2 detsiliitrit õli

1/2 detsiliitrit maitsestamata jogurtit

1 muna

umbes 7 detsiliitrit jahu

sulatatud võid määrimiseks

seemneid pealeraputamiseks

Talita nii:

1. Lahusta pärm vees, lisa sool, suhkur, õli ja maitsestamata jogurt.

2. Lisa kergelt lahtiklopitud muna.

3. Lisa järk – järgult jahu ja sõtku taignaks.

4. Pane tainas sooja kohta umbes pooleks tunniks kerkima.

5. Jaga saadud tainas umbes kaheksaks osaks ja rulli need lapikuteks, piklikuteks saiadeks.

6. Aseta saiad ahjuplaadile, määri pealt võiga ja raputa peale seemned.

7. Küpseta 225 kraadi juures umbes 20 minutit või kuni saiad on saavutanud soovitud küpsusastme.