IMG_3946Jamie Oliver lubab oma raamatus “Jamie kokakool“, et selle toidu valmistamiseks kulub 18 minutit, mis minu jaoks tähendab kiirelt valmivat õhtusööki. Lisaks on sellel toidul tore rahuvsköögi kirjeldus juures, mis muudab kogu üldpildi veelgi huvitavamaks. Ja kolmas oluline asi – selle valmistamine oli nii lihtne, et igaüks peaks selle toiduga vabalt hakkama saama. Seega soovitan kindlasti proovida. Ma arvan, et minu jaoks oli see vist esimene Maroko rahvusköögi retsept, mille olen valmistanud ja siia kirja saanud. Mu sõber Koit on seni kõik varasemad Maroko toidud valmistanud ja lisaks ka käinud päris Marokos spetsiaalsel koolitusel. Et siis, ka temas on piisavalt laiskust, mis on takistanud tal antud ülevaatega siin välja tulemast.  Aga noh, nüüd asja juurde.

Vaja läheb (kahele):
– 150 g kuskussi
– oliivõli
– 2 sidrunit
– meresoola ja värskelt jahvatatud pipart
– 2 küüslauguküünt
– üks värske punane tšilli
– kimp värsket basiilikut
– 1 tl köömneid
– 0,5 tl jahvatatud kaneeli
– 2 x 150gr valge kala fileed, nahata ja luudeta (minu valikus oli pangasius)
– 200gr kuningkrevette tooreid ja kooritud
– 400gr purk purustatud tomateid
– 2 peotäit värskeid või külmutatud herneid/põldube/rohelisi ube.

Valmistamine:

Kuskuss
1. Pane kuskuss kaussi ja lisa paar supilusikat oliivõli.
2. lõika 1 sidrunitest pooleks ja litsu sealt kogu mahl kuskussi peale
3. soola ja pipart enda soovi järgi
4. vala peale keevat vett, et see kataks kuskussi. Kata kauss toidukile või mingi taldrikuga ning jäta see nii 10ks minutiks.

Kala
1. koori küüslaugud ja lõika õhukesteks viiludeks või peenemaks
2. haki tšilli viiludeks
3. võta suuremad basiiliku lehed ning haki need peenemaks. Väiksemad jäta garneeringuks kui sul peaks olema vajadus kellegile muljet avaldada 🙂
4. kuumuta suur pann kesmisel kuumusel
5. vala peale õli ning lase tsipa soojemaks
6. pane küüslauk, tšilli, basiilik, köömned ja kaneel pannile. Sega hästi läbi.
7. Pane kalafileed pannile. Kui sul on toored krevetid, siis võid need ka peale panna. Kui on juba eelnevalt keedetud, siis jäta need hetkel panemata kuna need ei vaja nii palju küpsetamist kui toored.
8. vala peale purustatud tomatid
9. lisa värsked või külmutatud herned/põldoad/rohelised oad
10. pigista viimasest sidrunist kogu mahl sinna juurde
11. Pane pannile kaas peale, aja keema ning siis keera kuumus tsipa vähemaks. Lase toidul niimoodi haududa umbes 6 minutit juhul, kui sa ei kasutanud värskeid krevette.
12. Kui sa ei kasutanud värskeid krevette, siis lisa nüüd need juurde ning lase veel haududa 8 minutit.

No nii, topi nüüd kala ja kuskuss ühte kaussi ning väga tervislik ja toitev õhtusöök on valmis.