Selle postituse liha ja kastme retsepti eest peame tänama perenaine.ee blogi, veelgi täpsemalt  pärineb see Janne positutsest nimega Filet Mignon , kus saame põhjaliku ja sisuka ülevaate sellest kõige hinnalisemast veisetükist, samuti ka ohtralt näpunäiteid ja retsepte selle valmistamiseks. Vaatamata sisefilee krõbedale hinnale on seda kerge valmistada ja suurepärane tulemus on mõne lihtsa näpunäite järgimisel garanteeritud. Eelkõige – nagu ka Janne välja toob – tuleks kindlasti jälgida liha küpsetusaega. Sisefilee lõik peaks maksimaalse maitse saavutamiseks jääma seest roosa.

Vaja läheb:

Kartulipüree jaoks:

3 küüslaugupead, küünteks murtud, kuid mitte kooritud

100 grammi võid

poolteist kilo kartuleid

150 milliliitrit piima

soola ja valget pipart

Lihalõikude jaoks:

umbes 800 grammi veise sisfileed, soovitavalt selle jämedamast otsast

1 – 2 küüslauguküünt

peotäis erinevaid hakitud värskeid ürte vastavalt oma maitsele

3 – 4 supilusikat oliivõli

soovi korral pisut hakitud tsillipipart

1 supilusikas sojakastet

Kastme jaoks:

200 grammi kirsse

1 supilusikas suhkrut

0,75 detsiliitrit vett

1 supilusikas riivitud ingverit

pool detsiliitrit kuiva punast veini

1 teelusikas sinepit

1 supilusikas mett

1 teelusikas maisitärklist

Talita nii:

Kartulipudru:

1. Aja pisemas potis vesi keema ja aseta sinna 2/3 küüslauguküüntest. Keeda paar minutit, kurna ja jahuta. Eemalda küüslauguküüntelt koor.

2. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta seal ülejäänud küüslauku umbes 20 minutit.

3. Kuumuta pannil 50 grammi võid ja prae selles madalal kuumusel kooritud küüslauku (s.t. need, mis ahju ei läinud) umbes 25 minutit. Ole ettevaatlik, et küüslauk kõrbema ei läheks.

4. Eemalda pann tulelt ja kalla küüslauk koos võiga käsikombaini ja püreeri see. Sama võib muidugi sama edukalt ka saumikseriga teha.

5. Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna ja tambi pudruks. Klopi sisse sulatatud, soojendatud piim (seda võiks järk – järgult lisada, et õige konsistents saada) ja küüslaugupüree. Maitsesta soola ja pipraga.

6. Serveeri koos ahjus röstitud küüslauguküüntega.

Liha valmistamiseks:

1. Haki ürdid, tshilliüipar ja küüslauk korralikult peeneks.

2. Lõika lihast umbes kahesentimeetrise paksusega viilud ja sega need ürdi- tshilli- küüslauguseguga.

3. Aseta lihatükid kaussi ja kalla peale oliivõli ning sojakaste. Sega korralikult, et lihatükid oleks marinaadiga kõikjale kaetud. Kata kauss kilega ja lase lihal toatemperatuuril paar tundi marineeruda.

4. Aja grillpann kuumaks. Tee lihatükid marinaadist köögipaberiga puhtaks ja küpseta mõlemilt poolt 3 minutit. Nii saad perfektse medium küpsetusastmega liha – ehk siis sellise, mis on seest õrnalt roosa.

Oluliste näpunäidetena võib lisada soovituseda keerata liha praadimise käigus vaid üks kord, samuti mitte kasutada keeramiseks kahvlit või midagi muud teravat – see soodustab lihamalade väljavoolamist.

5. Maitsesta liha soola ja pipraga alles pärast praadimist – ka see aitab lihamahladel sees püsida.

Kastme jaoks:

1. Pane puhastatud marjad vee ja suhkruga keema, lisa vein.

2. Hauta madalal kuumusel 10 minutit, siis lisa sinep ja ingver.

3. Kuumuta veel viis minutit ja siis suru segu läbi sõela.

4. Sega maisitärklis vähese külma veega ja sega see kastmesse.

5. Kuumuta, kuni kaste saavutab soovitud paksuse.

6. Lisa mesi.