Erinevalt oma tädipoeg Taavist, kes oma postitustes korduvalt eesti supermarketite kaubavalikud on kirunud sain mina eile Selveris meeldiva üllatuse osaliseks leides lihaletist värske põhjapõdramaksa. Ehkki ma sellest eksootilisest toorainest midagi oodata ei osanud tuli toit välja hõrk ja maitsev. Suure maksasõbrana võiksin isegi öelda, et paremat maksa ei ole ma varem saanud… Otsisin internetiavarustest sobivaid retsepte, aga tulemused olid piiratud – seega otsustasin minna klassikalist teed ja maksa lihtsalt praadida valmistades juurde punase sibula ja õuna lisandi. Ainult, et hinges kripeldab… millega Jõuluvana detsembris nüüd kinke laiali veab, kui Rudolfit enam ei ole…

Vaja läheb:

1 põhjapõdramaks, umbes pool kilo

piima

natukene jahu paneerimiseks

soola ja pipart

2 punast sibulat

1 õun

1 teelusikas pruuni suhkrut

(kurkumit)

Talita nii:

Leota maksa üleöö piimas. Järgmisel päeval eemalda maks piimast, kuivata see paberkäterätikuga ja lõika paarisentimeetristeks lõikudeks. Paneeri liha jahus, raputa peale soola ja pipart ja prae teraval kuumusel mõlemilt poolt umbes kolm minutit. Aja koha pealt siin reeglit ei ole, tuleks esimest lõiku testida, kas küpsusaste on sobiv. Reeglina peaks vältima maksa üleküpsetamist, sest see muutub erakordselt tuimaks.

Lisandi jaoks viiluta sibul ratasteks, aseta pannile, lisa pruun suhkur ja sega korralikult. Prae madalal kuumusel kümmekond minutit, kuni sibul on pehme ja karamellistunud. Maitsesta soolaga. Eemalda sibul pannilt ja pane sinna kooritud ja viilutatud õunad. Prae madalal kuumusel kuni õunad on saavutanud soovitud pehmuse. Mina lisasin ka veidi kurkumit, aga seda pigem ilusa värvi saavutamiseks.