Lasanje

Lasanjeretsepte olen proovinud hulgi ja allpool leiate minu lemmiku.  Selle sain mõned aastat tagasi kaasa ühest pisikesest söögikohast Rooma äärelinnas, mida külastasin nädal aega järjest iga päev… Mässamist vähe on, aga toit saab ka väga maitsev. Lisan veel ühe puhtalt oma arvamuse – minu meelest saab parima lasanje ainult värskete pastaplaatidega, õnneks on neid ka Eestis kaubandusse ilmunud. Alati võib neid ka ise teha ja olgme ausad, ega toidul kuivatatud plaatide kasutamisel ka häda ei ole.

Vaja läheb:

Lihakastme jaoks:

paar supilusikat oliivõli

1 peenekshakitud sibul

2 purustatud küüslauguküünt

100 grammi ribadeks hakitud peekonit

1 porgand, tükeldatud

2 sellerivart, tükeldatud

500 grammi veisehakkliha

150 milliliitrit punast kuiva veini

150 milliliitrit piima

näpuotsatäis muskaatpähklit

400 grammine purk purustatud tomateid

1 supilusikas suhkrut

1 teelusikas oreganot

soola ja pipart

Valge kastme jaoks:

50 grammi võid

40 grammi jahu

600 milliliitrit piima

näpuotsatäis muskaatpähklit

soola, suhkrut ja pipart

värskeid või kuivatatud lasanjeplaate

100 grammi jämedalt riivitud parmesani

Talita nii:

Lihakastme jaoks kuumuta õli paksupõhjalises potis. Lisa sibul, küüslauk, peekon, porgand ja varsseller ja küpseta madalal kuumusel umbes 7 minutit. Tõsta kuumus keskmiseks ja lisa hakkliha. Prae, kuni hakkliha on pruunistunud. Nüüd lisa punane vein, aja kaste keema ja keeda madalal kuumusel kuni vein on peaaegu aurustunud. Nüüd maitsesta kaste soola ja pipraga. Soola peaks kuluma umbes pool teelusikat või isegi vähem. Nüüd lisa piim ja muskaatpähkel ja keeda veel paar minutit kuni piim on hakklihasse imendunud. Nüü lisa tomatid (soovitavalt purustatud ploomtomatid), oregano ja suhkur. Sega ja keeda kaaneta potis umbes 1 ½ tundi. Maitsesta lõplikult soola, pipra ja suhkruga.

Valge kastme jaoks sulata või paksupõjalises potis ja sega hulka jahu. Prae jahu madalal kuumusel pidevalt segades paar minutit, vaata, et see ei pruunistuks. Lisa järk järgult piim ja keeda kastet madalal kuumusel pidevalt segades, kuni see pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.

Võta kõrgema äärega ahjuvorm ja määri selle põhjale õhuke kiht valget kastet. Laota sellele kiht lasanjeplaate. Kata plaadid lihakastmega ja seejärel valge kastmega. Jätka samamoodi –  selle retsepti kogustest peaks kenasti saama kolmekihilise lasanje. Kui kolmas kiht plaate on laotud kata see valge kastmega ja raputa peale riivitud parmesan. Vaata, et plaadid oleks kastmega kõikljalt kaetud, see on eriti oluline, kui kastutad kuiva pastat.

Küpseta lasanjet 200 kraadi juures umbes 40 minutit vaadates, et juust pealt kärssama ei läheks.