Lasanjeretsepte olen proovinud hulgi ja allpool leiate minu lemmiku. Selle sain mõned aastat tagasi kaasa ühest pisikesest söögikohast Rooma äärelinnas, mida külastasin nädal aega järjest iga päev… Mässamist vähe on, aga toit saab ka väga maitsev. Lisan veel ühe puhtalt oma arvamuse – minu meelest saab parima lasanje ainult värskete pastaplaatidega, õnneks on neid ka Eestis kaubandusse ilmunud. Alati võib neid ka ise teha ja olgme ausad, ega toidul kuivatatud plaatide kasutamisel ka häda ei ole.
Vaja läheb:
Lihakastme jaoks:
paar supilusikat oliivõli
1 peenekshakitud sibul
2 purustatud küüslauguküünt
100 grammi ribadeks hakitud peekonit
1 porgand, tükeldatud
2 sellerivart, tükeldatud
500 grammi veisehakkliha
150 milliliitrit punast kuiva veini
150 milliliitrit piima
näpuotsatäis muskaatpähklit
400 grammine purk purustatud tomateid
1 supilusikas suhkrut
1 teelusikas oreganot
soola ja pipart
Valge kastme jaoks:
50 grammi võid
40 grammi jahu
600 milliliitrit piima
näpuotsatäis muskaatpähklit
soola, suhkrut ja pipart
värskeid või kuivatatud lasanjeplaate
100 grammi jämedalt riivitud parmesani
Talita nii:
Lihakastme jaoks kuumuta õli paksupõhjalises potis. Lisa sibul, küüslauk, peekon, porgand ja varsseller ja küpseta madalal kuumusel umbes 7 minutit. Tõsta kuumus keskmiseks ja lisa hakkliha. Prae, kuni hakkliha on pruunistunud. Nüüd lisa punane vein, aja kaste keema ja keeda madalal kuumusel kuni vein on peaaegu aurustunud. Nüüd maitsesta kaste soola ja pipraga. Soola peaks kuluma umbes pool teelusikat või isegi vähem. Nüüd lisa piim ja muskaatpähkel ja keeda veel paar minutit kuni piim on hakklihasse imendunud. Nüü lisa tomatid (soovitavalt purustatud ploomtomatid), oregano ja suhkur. Sega ja keeda kaaneta potis umbes 1 ½ tundi. Maitsesta lõplikult soola, pipra ja suhkruga.
Valge kastme jaoks sulata või paksupõjalises potis ja sega hulka jahu. Prae jahu madalal kuumusel pidevalt segades paar minutit, vaata, et see ei pruunistuks. Lisa järk järgult piim ja keeda kastet madalal kuumusel pidevalt segades, kuni see pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
Võta kõrgema äärega ahjuvorm ja määri selle põhjale õhuke kiht valget kastet. Laota sellele kiht lasanjeplaate. Kata plaadid lihakastmega ja seejärel valge kastmega. Jätka samamoodi – selle retsepti kogustest peaks kenasti saama kolmekihilise lasanje. Kui kolmas kiht plaate on laotud kata see valge kastmega ja raputa peale riivitud parmesan. Vaata, et plaadid oleks kastmega kõikljalt kaetud, see on eriti oluline, kui kastutad kuiva pastat.
Küpseta lasanjet 200 kraadi juures umbes 40 minutit vaadates, et juust pealt kärssama ei läheks.
8 arvamust to 'Lasanje'
09/03/2010
No nii- mina proovisin ja jäin tulemusega väga rahule! Mõlemad kastmed olid lihtsalt oivalised ja suur tegu oli potti lusikaga mitte tühjaks süüa:D Kavatsen seda lihakastet paigutada pizza pealegi. Suurepärane!
13/03/2010
Tõeliselt hea meel kuulda, et Sulle meeldis, Kristi!!
31/01/2011
[…] kuningliku roa valmistamiseks olen katsetanud mitmeid erinevaid retsepte. Senini parim on Hea maitse lehelt leitud retsept. Väidetavalt pärineb see ühest pisikesest söögikohast Rooma äärelinnas […]
07/02/2012
Proovisin ka ära. Kui kasutada kuiva pastat, siis jääb valget kastet väheks (eks see sõltub pisut ka pannist). Kippus pealmisi plaate liialt kõrvetama. Arvan, et valget kastet võiks ~1/3 võrra rohkem olla.
Juustu panin ettenägelikult 15 minutit enne ahjust väljavõtmist.
Muus osas – super!
08/02/2012
Eks see kindlasti jah sõltub pannist, aga vale kaste on nii hea, et ega seda kunagi liiast ei ole! Peaasi jah, et pealmised plaadid kaetud oleks..Juustu olen mina kohe peale pannud, kui mitte pealt poolt küpsetada või pöördõhku kasutada ei juhtu midagi..
22/10/2012
Südamest hea meel kuulda, et Sulle see maitseb! Mulle endale ka!
08/02/2016
Heh, olen mitmeid kordi selle retsepti järgi lasanjet teinud ja nüüdki poodi minema hakates vaatasin ikka koostisosad üle, et midagi head puudu ei jääks. Vahel unustan porgandi, teinekord jälle peekoni. Kuid esimest korda sain aru, et olen alati kasutanud mozzarellat, mitte parmesani…. Seekord siis ehtne Parmigiano Reggiano.
07/04/2016
Appi!!! Ma pole elus paremat lasanjet saanud, kui selle retsepti järgi tehtud. Panin kõike nii nagu retseptis kirjas ja juustu ka kohe peale ja ei läinud midagi kõrbema ega ka ei jäänud kuidagitpidi lasanjeplaadid kõvaks või kastet väheseks. See on super!!! Tundsin ennast ka korra justkui ühes tõelises Itaalia restoranis 😉
Aitäh nii maitsva retsepti eest! 🙂
Kirjuta oma kommentaar