Juustukooke olen ma küpsetanud palju, aga see konkreetne retsept pärineb Lia Virkuse ja Angeelika Kangi raamatust Mangio vaarika juustukookJuustukoogid. Seda raamatut tahaks igale juustukoogi sõbrale südamest soovitada, kuna lisaks suurele hulgale huvitavatele retseptidele sisaldab  raamat ka ohtralt kasulikke nippe ja näpunäiteid juustukookide küpsetamiseks. Kahandasin originaalretsepti koguseid umbes veerandi võrra, kuna kasutasin raamatus soovitatud 24 sentimeetrise vormi asemel 20 sentimeetrist.

 

Vaja läheb:

 Põhi:

¾ pakki kondenspiimamaitselisi küpsiseid

2 supilusikat fariinsuhkrut

70 grammi võid

 

Täidis:

400 grammi Philadelphia täisrasvast toorjuustu (või muud toorjuustu)

3 detsiliitrit hapukoort

2 detsiliitrit suhkrut

1 420 grammine mangokonservi purk

2,5 detsiliitrit värskeid või külmutatud vaarikaid

4 muna

2 supilusikat jahu

 

Talita nii:

 Vooderda 20 sentimeetrine lahtikäivate äärtega ahjuvorm seest küpsetuspaberiga (põhi ja seinad). Vooderda vorm väljast fooliumiga. Purusta küpsised ja sulata või. Sega omavahel sulavõi, küpsisepuru ja fariinsuhkur ning kata saadud seguga vormi põhi. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit. Samal ajal valmista täidis. Selleks mikserda toasoe toorjuust suhkruga. Kurna mangokonserv ja püreeri viljad. Mikserda mangomass täidisesse. Miskerda järgnevalt täidisesse vaarikad, munad ja jahu. Kalla täidis põhjale. Nüüd leia suurem ahjuvorm või plaat ning täida see poolest saati sooja veega.Aseta fooliumiga vooderdatud koogivorm vette ning tõsta plaat 170 kraadisesse ahju. Sellises veehaudes küpsetatud kook jääb ekstra mahlane, vahe “kuivalt” küpsetatud koogiga on suur!. Küpsetuseg sõltub suuresti ahjust. Originaalretseptis on küpsetusajaks tund, minul läks umbes poolteist. Kook peab pealt kergelt pruunistuma, ahust välja tulles võib see keskelt tsipa tarretise moodi konsistentsiga olla (ehk siis mitte nii kõva, kui tavalised koogid). Eemalda foolium ja lase koogil jahtuda. Siis aseta see 12 tunniks külmikusse. Olulise märkusena lisaks, et küpsetamise käigus ei ole ahju ust soovitav avada (väemalt esimesed 45 minutit) – kook kukub kokku ja kaotab oma õhulisuse.