Kui aus olla suhtusin ma pikalt ahjus tomatite kuivatamise ideesse skeptiliselt. Selle asemel ahjukuivatatud-tomatidostsin poest kalli raha eest pisikesi purgikesi lõunamaalt toodud päikesekuivatatud tomatitega. Ükskord otsustasin siiski proovida ja nüüd väidan julgelt, et need tomatid oma lõunamaisetele kolleegidele küll millegi poolest alla ei jää.

 

Vaja läheb:

 

umbes kilo jagu kirss- või ploomtomateid

soola

suhkrut

kuivatatud ürte (basiilik, tüümian või ka pitsamaitseaine, kus nad mõlemad sees on)

oliivõli

Talita nii:

 

Tomatid lõigata pooleks, ploomtomatite puhul eemalda ka seemned. Lao tomatid lõikepool üleval ahjukuivatatud-kirsstomatid1ahjuplaadile. Lõikepindadele määri oliivõli ja raputa igale tomatile pisut soola ja suhkrut. Suhkur anna muidu väga happelisele tomatile hea ja tsipa magusa meki. Raputa üle kuivatatud ürtidega. Nüüd pane tomatid koos ahjuplaadiga umbes 100 kraadisesse ahju. Kuivatamisaega on raske hinnata, eks see olene ka sellest, kui kuivatatud tomateid keegi tahab. Minu kogemuse järgi võiks arvestada 4 – 5 tunniga. Tulemuseks on väga intensiivse maitsega, seest kergelt mahlased tomatid. Kui on soovi võib tomatid panna steriliseeritud purki ja valada üle oliivõliga – nii säilivad nad külmkapis lausa pool aastat. Selliseid tomateid on hea kasutada salatites, pastakastetes, soolastes küpsetistes… või ka niisama süüa!